Національність та мова в Австро-Угорській імперії. Нормативно-правова база, політична реальність і програми реформ

Національність та мова в Австро-Угорській імперії. Нормативно-правова база, політична реальність і програми реформ

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

Якуб Форст-Баттаглія

Австрійський культурний форум

15 листопада 2013

Центр міської історії, Львів

Розташована у самому серці Європи, Австро-Угорської імперія, як вона називалася з 1867 й надалі, покривала територію близько 676 тисяч квадратних кілометрів з населенням понад 51 мільйон. Серед найбільших країн континенту, з десятком основних етнічних і сімома чи восьма релігійними групами, Габсбурзька монархія охоплювала населення, яке говорить німецькою, угорською, романськими, а також слов'янськими мовами та ідиш.

Австрійська Груднева Конституція 1867 року чітко передбачала рівність прав між "національними племенами". Правдивий баланс між національностями було важко встановити. Німецькомовні в Австрії та мадяри в Угорщині займали лідируючі позиції. У цій ліберально регульованій консервативній державі, висувалися різні програми, спрямовані на створення нового політичного ладу. Розглядаючи ці можливі альтернативи, ми слідуємо шляхом Дуалістичної Монархії до Великої війни 1914-18, що закінчилась її повним руйнуванням.

Лекція відбулася англійською мовою із синхронним перекладом. Дискусія - англійською та українською мовами.

post picture

Якуб Форст-Баттаглія

австрійський дипломат, історик і філолог-славіст. Після учителювання і наукової діяльності, що стосувалась Центральної та Східної Європи, у Віденському університеті (як Доктор Філософії), він вступив на дипломатичну службу в 1981 році. Перебуваючи в Москві, Мадриді, Празі та Таллінні (як посол Австрії в Естонії), на даний час він з 2011 року перебуває на посаді директора Австрійського культурного форуму в Києві.