Небачені кадри та можливе повернення: розмова про родинний архів Ромерів

Небачені кадри та можливе повернення: розмова про родинний архів Ромерів

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

17.10.2024, 18:30

Конференц-зал Центру міської історії

Запрошуємо на перегляд та обговорення щойно оцифрованих робіт Вітольда Ромера, відомого львівського науковця і майстра фотографії, за участі Андрія Боярова, Олександра Маханця та Барбари Ромер.

Архів Вітольда Ромера був віднайдений близько десяти років тому Барбарою Ромер, його внучкою, у родинному помешканні. Його опрацювання значно розширює розуміння творчості фотографа, знаної дослідникам в основному завдяки роботам, які зберігаються у Вроцлавському національному музеї. Вітольд Ромер тривалий час був центральною фігурою у колі львівських фотографів, очолював Інститут фотографії у Львівській Політехніці, а наприкінці 1930-х років став президентом Львівського фотографічного товариства. Поза своїми творчими захопленнями, Ромер був науковцем і вивчав хімію. Захистив докторат та працював керівником фотомеханічного відділу у видавництві Книжниця-Атлас, яке належало його батькові. Так, вивчаючи сучасні методи друку карт, він винайшов ізогелію – тонороздільний метод друку фотографій. У часі Другої світової війни він емігрував до Англії, де займався аерофотозйомкою у Повітряних силах Великої Британії. Після війни Вітольд Ромер переїхав до Вроцлава і продовжив свою наукову діяльність у Політехніці.

Протягом останнього тижня команда Міського медіаархіву Центру міської історії працювала над оцифрування плівок з домашнього архіву Ромерів, які були люб'язно надані Барбарою Ромер. На цій зустрічі буде показано сімейні фільми родини, зняті у квартирі та поруч з будинком на вулиці Длугоша (тепер Кирила і Мефодія), відео панорами Львова, які були частиною роботи над фільмом про Львів як місто європейського водорозділу, а також передвоєнні кольорові кіноплівки з родиною.

Ми запрошуємо до розмови про розуміння та переосмислення спадщини та історії мистецтва, про значення Ромерів для Львова і міста для родини, але також – про способи, які роблять повернення певною мірою можливим: через відвідування міста, вулиць та подвір'я й помешкань родини, працю з архівами, які були розпорошені війною, та спільні перегляди і розмови.

УЧАСНИКИ РОЗМОВИ

Мови події – польська, українська. Буде забезпечений синхронний переклад.

Опираючись на метафору "повернення", яка сьогодні є особливо сенситивною, публічна програма "Domowroty / ПОВЕРНЕННЯ / Homing" актуалізує роздуми про постійний процес фізичного і матеріального повернення, а також емоційних та інтелектуальних міркувань про те, що таке місце, приналежність і зв'язок. Публічна програма є частиною проєкту "Homing: Returns of People, Places and Archive". Проєкт реалізується у співпраці з Goethe-Institut в Україні.

Виставка "Domowroty / ПОВЕРНЕННЯ / Homing. Влодзімєж Пухальскі" організована Андрієм Бояровим, Центром міської історії, Львівським муніципальним мистецьким центром у партнерстві з Генеральним Консульством Республіки Польща у Львові та Управлінням культури Львівської міської ради.

  • img

  • img

  • img

  • img

  • img

  • img