День домашнього кіно 2024

День домашнього кіно 2024

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

18.10.2024, 18:00

Конференц-зал Центру міської історії

Щороку у жовтні в цілому світі у багатьох інституціях, які займаються збереженням та дослідженням візуальної та аудіовізуальної спадщини, проводиться Міжнародний день домашнього кіно. Це свято покликане актуалізувати питання збереження домашніх архівів, а також зібрати місцеві спільноти, щоб поділитись власними фільмами та спогадами про минуле.

Цьогоріч ми вкотре долучаємось до Міжнародного дня домашнього кіно, та запрошуємо на спільний перегляд найновіших знахідок Міського медіаархіву.

Із року в рік Міський медіаархів Центру міської історії обростає новими архівами домашніх та аматорських фільмів, які були відзняті на маленькі плівкові камери. Хоча цей жанр є доволі конвенційним, і нерідко дозволяє передбачити наперед, що було знято на приватній плівці формату 8 чи 16 мм, а зазвичай це сімейні моменти, дитинство, подорожі, дозвілля та відпочинок, за кожним кадром містяться особисті історії та життєві траєкторії. Колись зафільмовані моменти тепер стають цінними джерелами у цифровому архіві, які дозволяють вивчати минуле через рухомі зображення, а також зберігають крихку пам’ять про минуле.

Серед цьогорічних надходжень приватні та спільнотні архіви з різних регіонів України і навіть континентів. Це сільські комедії Дмитра Козла з Рождественського на Чернігівщині, сімейні хроніки з Запоріжжя та Криму, випадково знайдені плівки з подорожей до Парижу у 1970-х і навіть домашні фільми Софії Яблонської з її побуту в Індокитаї у 1930-х роках. Тож наш черговий показ буде подорожжю часом, простором та цікавими спогадами від авторів та учасників фільмів.

Міжнародний день домашнього кіно

У Центрі міської історії День домашнього кіно відбувається регулярно з 2016 року. Для нас це можливість розповісти про нові безкоштовно оцифровані колекції Міського медіаархіву, підсувати надходження за рік, переглянути їх разом з учасниками фільмів. Також це спроба нагадати про важливість зберігати сімейні архіви, навіть якщо вони зберігаються на застарілих медіаносіях.

Зображення

Верхнє: Людмила Сущеня