Повернення через пам'ять: родинні архіви

Повернення через пам'ять: родинні архіви

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

Катерина Волочнюк

Університет Сент-Ендрюс

24.10.2024; 18:30

Муніципальний мистецький центр, Стефаника, 11

Запрошуємо на лекцію Катерини Волочнюк, що відбудеться в межах публічної програми до виставки  "Domowroty / ПОВЕРНЕННЯ / Homing. Влодзімєж Пухальскі".

Вразливість архівів в Україні стає дедалі очевиднішою, а зацікавленість ними поширюється далеко за межі не лише досліджень, але й також мистецьких практик. У цьому контексті спадає на думку теза Аріелли Азулей про архівну лихоманку – поняття, яке вона запозичила у Жака Дерріди. Азулей стверджує, що архіви – це не просто статичні сховища минулого, а активні агенти, які взаємодіють із сьогоденням. Зв'язок архівних матеріалів із війною, що поєднує минуле і майбутнє, формує ширший суспільний інтерес до історії, збереження та можливості повернення додому через акт пам'яті та реконструкцію втрачених архівів.

Архів Шепелюків – один із родинних архівів в Україні, який можемо розглядати на перетині сімейної та промислової історій. Основні матеріали в архіві належать Олексію Шепелюку, фотографу та редактору багатотиражної газети заводу імені Лепсе в Києві упродовж 1963-1970 років. Частина збірки була втрачена під час російської окупації Донецька у 2014 році.

Під час лекції ми обговоримо, що можна назвати архівом, як працювати з родинними документами та фотографіями, а також як архіви переміщуються між різними локаціями, фізичними та віртуальними просторами до і під час війни. Ми також обговоримо, які фотографічні практики та суспільні зв’язки може розкрити архів заводського фотографа.

post picture

Катерина Волочнюк

Університет Сент-Ендрюс

Історикиня мистецтв та дослідниця. Здобуває ступінь докторки філософії в Університеті Сент-Ендрюс за підтримки SGSAH та є дослідницею The New Centre for Research & Practice. Наукові дослідження зосереджені на перетині історії фотографії та студій пам’яті. Її роботи публікувалися в Korydor, Your Art, ArtsLooker та Ukraine verstehen. У Центрі міської історії перебуває на дослідницькій резиденції, під час якої оцифровує та опрацьовує свій родинний архів, який після опрацювання стане частиною Міського медіаархіву.

Опираючись на метафору "повернення", публічна програма "Domowroty / ПОВЕРНЕННЯ / Homing" актуалізує роздуми про постійний процес фізичного і матеріального повернення, а також емоційних та інтелектуальних міркувань про те, що таке місце, приналежність і зв'язок. Публічна програма є частиною проєкту "Homing: Returns of People, Places and Archive". Проєкт реалізується у співпраці з Goethe-Institut в Україні.

Виставка "Domowroty / ПОВЕРНЕННЯ / Homing. Влодзімєж Пухальскі" організована Андрієм Бояровим, Центром міської історії, Львівським муніципальним мистецьким центром у партнерстві з Генеральним Консульством Республіки Польща у Львові та Управлінням культури Львівської міської ради.

  • img

  • img

  • img

  • img

  • img

  • img

Зображення

Верхнє: З поїздки родини Шепелюків до друзів у Карпати, близько 1968 року // фото Олексія Шепелюка // сімейний архів Шепелюків.