Дорога додому: магнітні поля, зоряні орієнтири та сонячні компаси

Дорога додому: магнітні поля, зоряні орієнтири та сонячні компаси

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

Наталія Дзюбенко

1.10.2024, 18:30

Муніципальний мистецький центр, Стефаника, 11

Запрошуємо на лекцію Наталії Дзюбенко, що продовжує серію публічних подій програми "Domowroty / ПОВЕРНЕННЯ / Homing".

Сезонні міграції птахів, риб, комах, ссавців на великі відстані та їх дивовижна здатність знаходити шлях до дому здавна інтригує як науковців, так і людей далеких від науки. Пташенята буревісника сивого, що вилупилися у Новій Зеландії, повертаються наступного року додому, побувавши біля узбережжя Чилі, Японії, Камчатки, Аляски, Каліфорнії, перетнувши двічі Тихий океан, здолавши близько 65 тисяч кілометрів. Молоді лелеки, без попереднього досвіду міграції, можуть знаходити місця зимівель за тисячі кілометрів від рідного гнізда. Молоді свійські голуби, відвезені дослідниками за 10 км від рідного голуб'ятника, одразу після вивільнення прямують до домівки. Тихоокеанський лосось повертається до свого струмка через два роки після народження, долаючи тисячі кілометрів. Сьогодні ми, як і п’ятдесят, тридцять, десять років тому, не маємо переконливого пояснення, як їм це вдається.

Групи дослідників різних країн світу досі шукають відповіді на питання "Як знайти дорогу до дому?". Наукові теорії пояснюють цю вроджену навігаційну геніальність чутливістю сенсорних систем тварин до положення Сонця, сузір’їв, обрисів ландшафту і навіть магнітного поля Землі. Але досі у публікаціях результатів досліджень, ми можемо зустріти формулювання зі словами: "можливо", "ймовірно", "вірогідно", що часто означає  – "ми не знаємо як, але воно, працює!".

Ми не знаємо напевно, як птахи знаходять дорогу додому, вирушаючи у небезпечні мандрівки на десятки тисяч кілометрів. А, можливо, наша туга за рідною домівкою, де б ми не знаходилися, це теж прояв еволюційно зумовленої поведінки?

post picture

Наталія Дзюбенко

Кандидатка біологічних наук, орнітологиня. Завідувачка відділу Прикладної музеології Державного природознавчого музею НАН України. Одна з авторок освітньої програми для дітей “Лелека”. Займається дослідженнями і охороною чорного лелеки в Україні.

Опираючись на метафору "повернення", публічна програма "Domowroty / ПОВЕРНЕННЯ / Homing" актуалізує роздуми про постійний процес фізичного і матеріального повернення, а також емоційних та інтелектуальних міркувань про те, що таке місце, приналежність і зв'язок. Публічна програма є частиною проєкту, який реалізується у співпраці з Goethe-Institut в Україні.

  • img

  • img

  • img

Зображення

Верхнє: фрагмент з експозиції "Domowroty / ПОВЕРНЕННЯ / Homing. Влодзімєж Пухальскі" // Богдан Ємець