Андрій Петраш

Андрій Петраш

Національний заповідник "Давній Галич"


  • Тема дослідження:
    "Galicia Occulta": езотеричні ідеї в галицькому культурному середовищі (1772 – 1939)
    Період:
    вересень – жовтень 2024
  • facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

Доктор філософії (історія та археологія). Здобув докторський ступінь на кафедрі Всесвітньої історії факультету історії, політології і міжнародних відносин у ПНУ ім. Василя Стефаника. Стипендіат "Programu Rządu RP dla Młodych Naukowców" і проходив наукове стажування в Яґеллонському університеті (2020-2021рр.). Досліджував діяльність Товариства Ісуса у Львівській архідієцезії в 1852-1914 рр. Працює провідним науковим співробітником науково-дослідного відділу в Національному заповіднику "Давній Галич". Виконує обов’язки провідного фахівця в складі Центру медієвістичних студій при ПНУ ім. Василя Стефаника.

У центрі наукових інтересів Андрія – історія ідей. Його цікавить генезис, розвиток, взаємозв'язок різних парадигм, причини та наслідки їх появи, а заодно і вплив на людське мислення. Сфера особистих зацікавлень охоплює європейську філософію, духовність та культуру.

Науковець працюватиме в Центрі міської історії над дослідженням езотеричних ідей у Галичині, акцентуючи увагу на джерелах, документах і місцевих товариствах, а також на аналізі перспектив подальшого вивчення окультних течій у регіоні. Результатом його роботи стане серія наукових публікацій, які висвітлюватимуть цю маловідому тему в контексті історії ідей.