Музей єврейської громади

Музей єврейської громади

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

02.09.2024

На платформі "Інтерактивний Львів" доступні для прочитання нові тексти др. Владислави Москалець, присвячені контекстам навколо створення Музею єврейської громади (або Єврейського музею), що діяв у Львові у 1934–1940 роках.

Заснований групою колекціонерів-меценатів і представників єврейських еліт та митців, серед яких Юзеф Авін, Марек і Ада Райхенштайни, Людвік Ліллє і Віктор Хаєс, музей створили як інституцію при єврейській громаді Львова. Серед його завдань були ідентифікація, збереження та експонування пам'яток культури. Основу фонду музею склали приватні колекції та депозити від синагог та приватних осіб.

Також запрошуємо до прочитання супровідних текстів: біограм колекціонера та мистецтвознавця Максиміліана Ґольдштайна та етнологині й історикині мистецтва Ґізи Френкель, а також матеріалу про виставку єврейського мистецького промислу у 1933 році.

Музей єврейської громади

Центральний текст про музей, що був створений як інституція при єврейській громаді Львова. Працівники музею займалися ідентифікацією, збереженням і експонуванням пам’яток культури. Основу фонду музею склали приватні колекції та депозити від синагог і приватних осіб.

Максиміліан Ґольдштайн

Біограма описує колекціонерську справу Ґольдштайна – колекціонера, мистецтвознавця, одного із ініціаторів створення Єврейського музею у Львові.

Ґіза Френкель

Біограма мистецтвознавиці, дослідниці єврейської культури, авторки оглядів виставок Музею Єврейської громади у Львові.

Виставка єврейського мистецького промислу

Виставка 1933 року стала однією з перших, присвячених саме єврейському мистецтву. Її масштаб привернув увагу львівської аудиторії до проблем збереження єврейської матеріальної культури.

Зображення

Верхнє: урочисте відкриття Музею єврейської громади, 1934 // Chwilla. Dodatek ilustrowany