Згнічена сторінка європейського мистецтва – львівська школа фотографії. Частина 2

Згнічена сторінка європейського мистецтва – львівська школа фотографії. Частина 2

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

Андрій Бояров

10.10.2024, 18:30

Конференц-зал Центру міської історії, Богомольця, 6

Запрошуємо на другу частину лекції Андрія Боярова, що продовжує супровідну програму до виставки "Domowroty / ПОВЕРНЕННЯ / Homing. Влодзімєж Пухальскі".

Сьогодні в Україні маловідомим залишається феномен львівської школи фотографії, яка була частиною новітнього європейського мистецтва впродовж століття до початку Другої світової війни.

Стрімкий розвиток фототехніки у ХІХ столітті у Львові відбувався у суголоссі з провідними європейськими столицями та передусім із Віднем, столицею Австро-Угорської імперії, частиною якої на той час було місто. Виставка віденського Камера-Клубу у Львові в 1900 році стала ключовим творчим поштовхом для засновника модерністичної школи фотографії у місті – Генрика Міколяша. Після здобуття міжнародного визнання, заснування Львівського фотографічного товариства, розвитку педагогічної та видавничої діяльності Міколяш очолив у Львівській політехніці Інститут або Доцентуру фотографії у 1921 році.

Через два роки в Університеті імені Яна Казимира у Львові починає викладати фотографію Юзеф Світковський, фотомитець, представник напрямку пікторіалізму.

Із двох цих шкіл у міжвоєнний період виходять щонайменше кілька десятків значущих авторів не тільки в царині фотографії, але й візуальних мистецтв загалом. Одними з найвиразніших проявів стали практики фотомонтажу і фотоколажу.

Однак, 1939 рік та початок Другої світової війни обірвали зароджені мистецькі імпульси та фактично призвели до занепаду та майбутніх розривів із львівською школою фотографії. Великою мірою через загибель одних дієвців школи, примусове виселення інших та репресії в стосунку до тих, хто залишився у місті після 1945 року.

Під час лекції Андрій Бояров сфокусується на історії львівської школи фотографії, її дієвцях, повертаючи історії та голоси тих, хто мешкав і творив у Львові до 1939.

Перша частина лекції відбудеться 10 вересня у Муніципальному мистецькому центрі.

Друга частина лекції відбудеться 10 жовтня у Центрі міської історії.

post picture

Андрій Бояров

Медіахудожник, дослідник львівського та українського авангарду, незалежний куратор та архітектор. Як куратор тісно працює із темою львівського авангардного та модерного мистецтва. Курував виставки у Muzeum Sztuki (Музеї Мистецтва) в Лодзі (2017-2018): “Монтажі. Дебора Фоґель і нова легенда міста” (виставка здобула нагороду Sybilla) та “Експеримент! Львівські майстри фотографії початку ХХ століття та їхні послідовники у Польщі та Україні у ХХ-ХХІ століттях”. Андрій Бояров є перекладачем та редактором монографії Пйотра Лукашевича про львівське об’єднання митців “artes”.

Опираючись на метафору "повернення", яка сьогодні є особливо сенситивною, публічна програма "Domowroty / ПОВЕРНЕННЯ / Homing" актуалізує роздуми про постійний процес фізичного і матеріального повернення, а також емоційних та інтелектуальних міркувань про те, що таке місце, приналежність і зв'язок. Публічна програма є частиною проєкту "Homing: Returns of People, Places and Archive". Проєкт реалізується у співпраці з Goethe-Institut в Україні.

  • img

  • img

  • img

Зображення

Верхнє: Генрик Міколяш, "Натюрморт" // 1910 // Львів (арабська гума) // збірка Національного музею у Вроцлаві

Галерея: Володимир Возни