Стінні газети Харківського фізико-технічного інституту: побут, праця і дозвілля у місті фізиків

Стінні газети Харківського фізико-технічного інституту: побут, праця і дозвілля у місті фізиків

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

Ірина Споденець

Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут" НАН України

27.9.2024, 15:00

Бібліотека Центру міської історії

Запрошуємо на міський семінар фахівчині у галузі музеєзнавства та пам'яткознавства Ірина Споденець, на якому вона представить матеріали до своєї майбутньої статті "Стінні газети Харківського фізико-технічного інституту як джерело з історії повсякдення (друга половина 1940-х – 1980-ті рр.)".

Під час семінару дослідниця розгляне інформаційний потенціал стінних газет провідного в Україні осередку фізичної науки – Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" з перспективою залучення цього виду джерел до наукових досліджень з історії повсякдення, огляне особливості текстового й художнього наповнення стінгазет ХФТІ.

Запропонована тема семінару спрямована на обговорення значного масиву джерел (близько 100 одиниць), які до теперішнього часу не були оприлюднені та науково інтерпретовані, з метою їх подальшого введення до наукового обігу.

post picture

Ірина Споденець

Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут" НАН України

Здобула науковий ступінь кандидатки культурології (2017) PhD. Керівниця Музейного сектору Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут” НАН України. Професійна діяльність пов’язана з управлінням культурною спадщиною; створенням нових форм музейної комунікації; розробкою та впровадженням ревіталізаційних проєктів.

Під час резиденції у Центрі міської історії за підтримки Інституту гуманітарних наук (Відень) досліджує уперше виявлені стінні газети другої половини 1940-х – 1980-х рр. ХФТІ.

Семінар відбудеться у форматі робітні, на яку запрошені дослідники й дослідниці для обговорення наукових проєктів, досліджень, які перебувають на різних етапах розробки, а також завершених досліджень, які готуються до друку.

Участь в міському семінарі передбачає попереднє прочитання і обговорення тексту дослідниці. Якщо ви хочете долучитись до семінару, будь ласка, напишіть на е-мейл Єлизавети Бобрової ([email protected]) і ми завчасно надішлемо вам матеріали.

Зображення

Верхнє: Фото стінгазети "Імпульс" УФТІ, 1946 р.