Переміщення, розселення, реінтеграція: досвіди України у 2014-2021

Переміщення, розселення, реінтеграція: досвіди України у 2014-2021

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

Др. Емілі Чаннел-Джастіс

Український науковий інститут Гарвардського університету

17.9.2024, 18:30

Конференц-зал Центру міської історії

Запрошуємо на лекцію др. Емілі Ченнел-Джастіс у межах публічної програми "Джерело як вибір".

Під час лекції розмірковуватимемо про те, як заангажованість і розуміння контекстів війни дозволяють продовжувати проводити дослідження. Як антропологи повинні орієнтуватися в контексті війни, щоб продовжувати проводити дослідження? Лекторка розповість про процес розробки її актуального дослідження про внутрішню міграцію в Україні з 2014 року, яке було перерване повномасштабним вторгненням Росії. Також звернеться до джерел, на яких ґрунтується її проєкт.

Обговорення даних буде зосереджене на основному матеріалі дослідницького проєкту др. Ченнелл-Джастіс — 80 інтерв'ю з внутрішньо переміщеними українцями/ками з Донецької та Луганської областей і Криму, які були зібрані українським антропологом між 2014 та 2016 роками і передані дослідниці для проведення дослідження у 2019 році. Ці інтерв'ю розповідають про досвід переміщення, а також про специфіку проведення досліджень, коли обставини не дозволяють зібрати нормальні етнографічні дані шляхом довготривалого спостереження за учасниками і учасницями. Дослідниця актуалізує питання етичності досліджень під час військових дій, що тривають.  Розгляне нещодавні публікації та презентації українських науковців, які виступають за етичне та емпатійне створення архівів та документації задля збереження досвіду людей, які пережили війну і поставить питання, як ця перспектива може бути застосована до раніше зібраних даних і як вона може скерувати дослідників у подальших дослідженнях в Україні та про Україну. Окрім цього, розгляне можливості спільної роботи фахівців, яка може зміцнити процес дослідження та покращити його висновки.

post picture

Др. Емілі Чаннел-Джастіс

Український науковий інститут Гарвардського університету

Директорка програми Temerty Contemporary Ukraine в Українському науковому інституті Гарвардського університету. Соціокультурна антропологиня, яка проводить дослідження в Україні з 2012 року. Зокрема, досліджувала політичний активізм і соціальні рухи серед студентів та феміністок під час активізації Євромайдану у 2013-2014 роках. Її книга “Без держави: Самоорганізація та політичний активізм” (2022, Видавництво Торонтського університету) отримала книжкову премію Американської асоціації українських студій 2023 року. Вона також є редакторкою книги “Деколонізація квір-досвіду: ЛГБТ+ наративи зі Східної Європи та Євразії” (2020, Lexington Books). Публікувала свої дослідження в таких журналах, як Political and Legal Anthropology Review; Feminist Anthropology; Revolutionary Russia; History and Anthropology; Signs: Journal of Women in Culture and Society.

Подія відбудеться в рамках публічної програми Центру "Джерело як вибір", яка організована Центром міської історії у співпраці з EHRI.  Під час зустрічей дослідники та дослідниці діляться роботою з різними джерелами про війну і масове насильство впродовж XX-XXI століть. Вибір щодо творення і збереження джерел може бути одним з інструментів втілення цього насильства або ж навпаки — протистояння йому. А наш вибір говорити про ці події через призму тих чи інших джерел творить поле, в якому складне минуле житиме у теперішньому і майбутньому.

  • img

  • img

Зображення

Верхнє: Орест Костів //  колекція "Візуальна документація війни" // Міський медіаархів Центру міської історії