Набуття голосу під час війни: культура дебатів, медіа та інституції в Україні після лютого 2022 року та за її межами

Набуття голосу під час війни: культура дебатів, медіа та інституції в Україні після лютого 2022 року та за її межами

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

29.6.2024 – 07.7.2024

Center for Urban History, Invisible University for Ukraine

Літня школа Невидимого університету для України / Invisible University for Ukraine (IUFU) об'єднає студентів та викладачів, науковців та митців з України та з-за кордону, щоб обговорити виклики, які поставила перед політичною артикуляцією та культурою дебатів триваюча війна Росії проти України.

Для забезпечення рівного доступу для всіх учасників Літня школа проходитиме у двох кампусах — у Львові (Центр міської історії) та Будапешті (кампус CEU) — з 29 червня по 9 липня 2024 року. Студенти, які подорожують з України, зустрінуться у Львові 29 червня і проведуть день разом, після чого ті, хто можуть перетнути кордон, поїдуть до Будапешта, а ті, хто не можуть, продовжать програму у Львові до 7 липня.

Літня школа доповнює курси IUFU з інтелектуальної історії, культурної дипломатії, суспільства, права та політики. Вона охоплює теми, що виходять за межі змісту окремих курсів, поглиблюючи та розширюючи освітні досягнення студентів, а також досліджує можливості післявоєнної підтримки демократичних інституцій. Літня школа аналізує актуальні інтелектуальні проблеми, порушені війною, що триває, та конкретні виклики, з якими стикаються студенти та науковці. Вона прагне артикулювати українські питання на міжнародному рівні в контексті конфліктів і криз, що накладаються одна на одну, надаючи голос молодому поколінню українських інтелектуалів і фахівців. Під голосом тут мається на увазі як власна думка, так і її публічна артикуляція. Водночас звертаючись до "набуття", ми прагнемо критично оцінити можливості дебатів під час війни на індивідуальному та колективному рівнях, враховуючи складні рамки відносин воєнного часу всередині та поза межами конкретних спільнот. У освітньому досвіді IUFU проблематичність висловлювання та артикуляції у воєнний час постає особливо гостро: чого варто навчати, якщо довоєнні знання не змогли запобігти війні, що придатне для обговорення в ситуації, коли кожне слово може поранити, і як зробити індивідуальні голоси виразними в ситуації, коли приватне судження поховане під переважаючою вимогою єдності? Літня школа проблематизує модальності артикуляції та залучає їх до дискусій, що не припиняються у воєнний час.

Львівська частина літньої школи IUFU передбачає багато практичних сесій і пропонує стратегії для роздумів про те, як можна вивчати і цінувати українську культуру, ідентичність та інституційні практики, а також як можна створювати і підтримувати стійкі громадські та академічні організації в контексті війни і післявоєнної відбудови. Сесії у Львові запропонують можливість дослідити різні досвіди громадських організацій та їхню взаємодію з державними структурами та органами місцевого самоврядування (сесії 2 липня). Аналізуючи мистецькі твори та літературу воєнного часу, ми поставимо питання про зв'язок між пережитим досвідом — таким, як безпосередня небезпека, фізична присутність чи приналежність до спільноти — та змістом висловлювань. Як змінюється характер дебатів? (сесії 2 та 5 липня). Ми дослідимо суперечність між вимогою емоційної нейтральності як передумовою дискусії та необхідністю встановлення чуттєвої близькості (вразливості) для досягнення порозуміння.

Ми хочемо розглянути інтелектуальну та культурну генеалогію критичного мислення та питання володіння голосом (відвідування виставки, сесії 1 та 2 липня) в історичній перспективі. Використовуючи інструменти деколоніальної та критичної теорії, розглянемо це питання на двох рівнях: як певна спільнота (соціальна, вікова, гендерна, етнічна тощо) отримує право голосу і як вона перевіряє автентичність висловлювань, озвучених на публіці? (сесії 1, 2 та 3 липня). На сесіях обговорюватимуться історичні та сучасні медіа, за допомогою яких висловлювання передаються, а також те, як медіа сприяють, обмежують і фільтрують фактичні дебати, визначаючи таким чином їхні модальності. Ми будемо уважно читати тексти та обговорювати з авторами естетику та політичні питання їхнього написання (сесії 5 липня). Львівський кампус пропонує індивідуальні менторські сесії та практичні воркшопи з візуального аналізу, цифрової історії, медіаархеології та мікроісторії. 1 та 6 липня ми відвідаємо виставки та поспілкуємося з авторами, художниками та тими, чия робота пов'язана з сучасним мистецьким виробництвом в Україні. Багато з найбільш базових і нагальних питань можуть бути поставлені і вже були поставлені в естетичній сфері більш делікатно.

Елементи школи:

  • тематичні лекції, дискусії та круглі столи з видатними інтелектуалами з України та з-за кордону;
  • менторські заняття із запрошеними професорами та фахівцями Центру міської історії;
  • воркшопи з роботи з візуальними даними та цифровими інструментами, аналізу архітектури та текстів;
  • відвідування інституцій та зустрічі з громадськими активістами; відвідування виставок та розмови з
    письменниками.

ОРГАНІЗАТОРИ

Остап Середа (доцент кафедри історії Українського католицького університету, постійний запрошений професор Центрально-Європейського університету, директор IUFU); Софія Дяк (Центр міської історії); Богдан Шумилович (Центр міської історії); Балаж Тренчені (професор кафедри історії Центрально-Європейського університету, директор IAS Центрально-Європейського університету); Тетяна Землякова (наукова співробітниця Інституту Макса Вебера, Інституту демократії Центрально-Європейського університету, директорка програми літніх шкіл IUFU); а також команда "Visible Ukraine".

Невидимий університет для України

Невидимий університет для України ініційовано Центрально-Європейським університетом та впроваджується у співпраці з Коледжем Імре Кертеша, Єнським університетом, а також іншими українськими (Львівський національний університет ім. Івана Франка та Український католицький університет) та глобальними університетськими партнерами. IUFU була підтримана Мережею університетів відкритого суспільства за співфінансування Німецьким академічним фондом Austauschdienst. Літня школа також отримує фінансову підтримку від Фонду Мотта.

The Summer School is co-organized by the Central European University and the Center for Urban History of East Central Europe in Lviv.

  • img

  • img

Зображення

Галерея: Олександр Корман