"Розмови з тими, хто питає про війну"

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

02.07.2024

"Розмова віч-на-віч – це найбільш людська – й олюднююча – річ, яку ми робимо", – нагадувала у 2015 році Шеррі Туркл, соціологиня і дослідниця цифрових технологій з MIT. У світі російської агресії 2022 року, коли розрив між словом і реальністю став особливо відчутним, розмови з іншими допомагали віднайти ці втрачені зв'язки і зорієнтуватися у новій реальності. У розмові легше надати сенсу своїм досвідам і оприявнити себе у присутності іншого. До того ж потреба говорити приходить раніше за здатність писати, – спричинену жахом війни німоту було легше долати через говоріння одне з одним, аніж через укладання текстів.

Із цієї потреби говорити і виросла збірка "Розмови з тими, хто питає про війну". Її основою стали інтерв'ю з дослідниками і дослідницями та активістами й активістками, які фіксують реальність війни Росії проти України методом розмови зі свідками подій. Ідея задокументувати досвіди тих, хто документує, виникла з розуміння, що багато наших розмов – формальних і неформальних – залишаються поза кадром і нам немає на чому вибудовувати тяглість академічної думки. Формат книги – діалогічний, поліфонічний – є жестом вдячності за ті численні проговорення, які допомагали багатьом із нас в перші місяці після повномасштабного вторгнення. Ця збірка фіксує особливості дослідницької роботи в умовах війни, показує трансформацію методологічних підходів і перехід від швидких реакцій до мислення щодо горизонтів майбутнього.

Збіркою "Розмови з тими, хто питає про війну" Центр міської історії разом із INDEX: Інститут документування і взаємодії розпочинають цикл публікацій "Історії війни: серія про документування та архівування", які стосуються різних аспектів роботи у радикально відкритому і загроженому моменті. У такий спосіб ми хочемо створити простір для спільної рефлексії, де разом будемо шукати відповіді на виклики і питання, які постають перед науковцями та науковицями в умовах повномасштабної війни.

  • img

  • img

Зображення

Верхнє: презентація видання в межах симпозіуму "Найбільш документована війна: етика і практика міжнародної співпраці" //  Богдан Ємець