Стипендіати Центру у співпраці з Інститутом наук про людину у 2024 році

Стипендіати Центру у співпраці з Інститутом наук про людину у 2024 році

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

2.7.2024

Вже втретє Інститут наук про людину / Institut für die Wissenschaften vom Menschen (Відень) в співпраці з Центром міської історії організовує стипендіальну програму для науковців та науковиць з України. В її межах дослідники та дослідниці працюють протягом декількох місяців над своєю темою в Центр міської історії, мають можливість працювати з ресурсами Центру, відвідують місцеві архівні інституції, бібліотеки, мають можливість провести семінар чи лекцію.

Навесні ми запустили зголошення і як результат п'ятеро дослідників отримали підтримку і можливість стажування від трьох до шести місяців. Така підтримка і розвиток дослідницької спільноти в Україні є дуже цінною, особливо в контексті гуманітарної кризи, спричиненою російським повномасштабним вторгненням.

post picture

Ірина Споденець

серпень – лютий 2024

Закінчила Харківську державну академію культури; здобула науковий ступінь кандидатки культурології (2017) PhD. Керівниця Музейного сектору Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут” НАН України.

Під час резиденції у Центрі міської історії досліджуватиме уперше виявлені стінні газети другої половини 1940-х – 1980-х рр. Харківського фізико-технічного інституту. Вони є унікальним джерелом інформації для вивчення історії повсякдення провідного в Україні осередку фізичної науки й розуміння специфіки формування навколо нього Академмістечка П’ятихатки.

post picture

Ілля Чедолума

липень – вересень 2024

PhD з історії, молодший науковий співробітник в Інституті історичних досліджень Львівського національного університету ім. Івана Франка та співробітник Українського католицького університету.

Під час резиденції у Центрі Ілля Чедолума працюватиме над проєктом, присвяченим дослідженню функціонуванню пам’яті в різних українських інтелектуальних міжвоєнних середовищах про антиєврейське насилля доби революцій та громадянських війн.

post picture

Віктор Дроздов

липень – вересень 2024

Доцент кафедри історії та методики її навчання Ізмаїльського державного гуманітарного університету, голова Придунайської історико-меморіальної комісії. Член Національної спілки краєзнавців України. У 2023 р. завершив докторантуру в Запорізькому національному університеті.

Під час перебування у Центрі планує дослідити інструменти сталінської меморіальної політики в західноукраїнських містах та з’ясувати її наслідки для міського публічного простору. Проєкт пропонує локальний погляд на радянську політику пам’яті доби сталінізму як систему методів, спрямованих на очищення пам’яттєвого простору від символів та артефактів, що суперечили радянським ідеологемам, та конструювання нових меморіальних ландшафтів, які відображали офіційну інтерпретацію минулого.

post picture

Микола Глібіщук

грудень 2024 – лютий 2025

Асистент кафедри всесвітньої історії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Також працює провідним науковим співробітником відділу новітньої історії краю у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї.

На резиденції працюватиме над темою шпигуноманії на Буковині в роки Першої світової війни. Ключова увага буде зосереджена на дослідженні цієї фобії в мультикультурних пограничних регіонах на Східному фронті Великої війни 1914-1918 рр., а також дослідницькій перспективі вписування таких локальних прикладів окремих регіонів у більш масштабну східноєвропейську історію Першої світової.

post picture

Олександр Кривобок

січень – березень 2025 р.

Вивчав історію в Ніжинському державному педагогічному університеті імені Миколи Гоголя. Кандидатську дисертацію, присвячену діяльності політичних партій на півночі Лівобережжя України у кінці ХІХ – на початку ХХ ст., захистив 2009 року в НПУ ім. М. П. Драгоманова. Відтоді працює в Ніжинському державному університеті ім. Миколи Гоголя (з 2012 р. на посаді доцента).

Під час резиденції у Центрі планує зосередитись над збором та порівнянням збережених у щоденниках спостережень сучасників Першої світової за міським життям у воєнні роки, актуалізувати їхні свідчення для нашого покоління і дати можливість співставити їх із досвідом сучасного воєнного лихоліття в Україні.

  • img

  • img

Зображення

Верхнє: Оля Климук