Ілля Чедолума

Ілля Чедолума

Інститут історичних досліджень Львівського національного університету ім. Івана Франка / Український католицький університет


  • Тема дослідження:
    Зображення антиєврейського насилля в українських міжвоєнних текстах та спогадах про революцію 1917-1923 рр.
    Період:
    липень – вересень 2024
  • facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

PhD з історії, молодший науковий співробітник в Інституті історичних досліджень Львівського національного університету ім. Івана Франка та співробітник Українського католицького університету.

Досліджує різні напрямки інтелектуальної історії та ґенезис ідеологічних традицій на українських теренах впродовж XIX-XX ст., зокрема у сфері українсько-єврейських стосунків. Вищу освіту почав здобувати в Чернівецькому національному університеті ім. Юрія Федьковича, магістратуру завершив на програмі єврейських студій УКУ (2017). Захистив дисертацію на ступінь доктора філософії з історії на тему: "Інтелектуальна біографія Михайла Рудницького (1889–1975)" (2022). На основі дисертації видав монографію "Дилеми українського Мефістофеля: Інтелектуальна біографія Михайла Рудницького (1889–1975)"(2024), яка стала одним з перших досліджень феномену українського лібералізму через призму біографістики.

Під час резиденції у Центрі за підтримки Інституту гуманітарних наук (Відень) Ілля Чедолума працюватиме над проєктом, присвяченим дослідженню функціонуванню пам’яті в різних українських інтелектуальних міжвоєнних середовищах про антиєврейське насилля доби революцій та громадянських війн. Щоб дослідити як ця пам’ять функціонувала в урбаністичному середовищі міжвоєнного Львова, історик працюватиме з науковою літературою та джерелами у бібліотеці Центру, інших наукових бібліотеках та фондах архівів Львова.