Прийом зголошень на оцифрування аматорських та домашніх кіноархівів

Прийом зголошень на оцифрування аматорських та домашніх кіноархівів

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

17.6.2024

Міський медіаархів Центру міської історії відкриває прийом зголошень на безкоштовне оцифрування аматорських та домашніх кіноархівів (8 мм та 16 мм).

Якщо у Вашому родинному архіві збереглися домашні фільми на кіноплівках формату 8 мм та 16 мм, або ж такі плівки є у збірці Вашої інституції, музею чи бібліотеки — ви можете їх оцифрувати в межах проєкту "Збереження української спадщини аматорських та домашніх фільмів". Для цього слід відправити заявку на адресу [email protected] і додати наступну інформацію: 

  • ім’я та прізвище заявника; 
  • назва інституції (якщо заявку подаєте від імені інституції);
  • місце розташування архіву;
  • кількість та формат кіноплівок;
  • автор/автори фільмів;
  • опис архіву (напишіть, що Вам відомо про цей кіноархів);
  • фотографії матеріалів (при можливості).

У темі листа слід вказати "Заявка на оцифрування кіноплівок".

Навіть якщо у Вас збереглася одна єдина плівка, не соромтеся написати нам і подати заявку.

Оцифровані матеріали в рамках проєкту стануть частиною цифрової колекції Міського медіаархіву Центру міської історії, а також Бібліотеки Каліфорнійського Університету у Лос-Анджелесі і будуть опубліковані. Оригінали архівів та права на матеріали після оцифрування залишаються у їхніх власників.

Умовою участі у проєкті є згода на передачу та публікацію оцифрованих матеріалів, а також готовність долучитися до спільної роботи над ідентифікацією та описом фільмів. Одночасно ми готові врахувати особливі побажання власників архівів, якщо на них збережена чутлива інформація.

Ми будемо намагатися розглянути всі заявки, однак оскільки оцифрування і робота з кіноплівками є доволі трудомістким та тривалим процесом, організатори залишають за собою право вирішувати пріоритетність оцифрування.

У разі виникнення додаткових запитань чи потреби у консультації звертайтеся за цими контактами:

Оцифрування відбувається в рамках проєкту Міського медіаархіву Центру міської історії "Збереження української спадщини аматорських та домашніх фільмів" і реалізується за підтримки The Modern Endangered Archives Program. Більш детально про проєкт Ви можете дізнатися за посиланням.

The Modern Endangered Archives Program

Грантова програма Бібліотеки Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, яка працює над збереженням колекцій світової культурної спадщини, що перебувають під загрозою втрати через екологічні умови, політичну нестабільність, нестабільність засобів масової інформації, неналежне або неадекватне зберігання, зміну клімату чи соціальні конфлікти. MEAP фінансує проєкти з документування, оцифрування та забезпечення доступу до архівних матеріалів 20 і 21 століть, що перебувають під загрозою зникнення, включно з друкованими, фотографічними, кіно-, аудіо-, ефемерними та цифровими об’єктами. Колекції зосереджені на історії, суспільстві, культурі та політиці, з акцентом на соціальній справедливості, правозахисній діяльності, культурному виробництві, досвіді корінних народів та недостатньо задокументованих спільнотах.

Міський медіаархів Центру міської історії

Завдання архіву – збір, зберігання, дослідження, удоступнення та популяризація колекцій і матеріалів, які часто залишаються поза увагою державних архівних колекцій. Тематично матеріали архіву пов’язані з міською історією у різних її проявах та перспективах.

ММА – це також місце для аналізу архівних даних та переосмислення ролі архіву в суспільстві загалом. Команда проєкту вивчає і прагне розвивати нові й оригінальні способи оцінки, контекстуалізації, відображення та використання різних архівних медіа і документів. Проєкт не має на меті розвивати інструменти, які допоможуть оцифровувати архівні документи, а радше прагне об’єднувати спільноту архівістів з науковцями і громадськістю.