Збереження української спадщини аматорських та домашніх фільмів

Збереження української спадщини аматорських та домашніх фільмів

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

11.6.2024

Центр міської історії у співпраці з The Netherlands Institute for Sound & Vision, Львівським обласним центром культури і дозвілля УТОГ та за підтримки The Modern Endangered Archives Program здійснює проєкт "Збереження української спадщини аматорських та домашніх фільмів". Його метою є розвиток та розширення діяльності Міського медіаархіву Центру у сфері архівування вузькоформатних фільмів (8 мм та 16 мм), які зазвичай зберігаються у приватних колекціях або належать установам, що не займаються збереженням культурної спадщини.

Аматорські кіноархіви та домашні фільми є важливим джерелом історичного знання та носієм родинної пам’яті та пам’яті для спільнот. Практика кінозйомок на аматорські кінокамери набула значної популярності в Україні у другій половині XX століття. З одного боку діяльність кіноаматорів активно підтримувалася радянською владою як засіб для локальної пропаганди, а з іншого – кіноаматорство відкривало можливість для приватної творчості і документування власного життя. Сьогодні ці архіви перебувають під загрозою зникнення через застарілість технології, складність відтворення та високу вартість оцифрування, а також нерозуміння цінності цієї спадщини. Не менш важливим є фактор війни, який спричиняє міграції і покидання спадщини та збільшує загрозу безпосереднього руйнування. Тож цим проєктом ми створюємо можливість оцифрувати колекції аматорських фільмів та забезпечити їхнє довготривале зберігання, а також зробити їх доступними для авторів, родин, спільнот, дослідників та інституцій.

Проєкт складається з кількох етапів. На першому етапі команда Міського медіаархіву Центру працює над оцифруванням кіноархіву Народної студії "Каменяр", що діяла у Львові з середини 1960-х років при Львівському будинку культури Українського товариства глухих та під керівництвом Мирослава Максимовича. Фільми, відзняті на цій студії, є документацією життя та творчої діяльності спільноти нечуючих у Львові, для яких кіноапарат та візуальні медіа стали важливим інструментом самовираження і саморепрезентації.

Другий етап відкрите зголошення на участь у проєкті та прийом заявок на безкоштовне оцифрування аматорських та приватних кіноархівів у форматах 8 мм та 16 мм. Скористатися цією можливістю можуть власники родинних кіноархівів, інституції, спільноти та музеї з усієї України. Більш детальна інформація про участь за посиланням.

Оцифровані матеріали в рамках проєкту стануть частиною цифрової колекції Міського медіаархіву Центру міської історії, а також Бібліотеки Каліфорнійського Університету у Лос-Анджелесі і будуть опубліковані. Оригінали архівів та права на матеріали після оцифрування залишаються у їх власників.

The Modern Endangered Archives Program

Грантова програма Бібліотеки Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, яка працює над збереженням колекцій світової культурної спадщини, що перебувають під загрозою втрати через екологічні умови, політичну нестабільність, нестабільність засобів масової інформації, неналежне або неадекватне зберігання, зміну клімату чи соціальні конфлікти. MEAP фінансує проєкти з документування, оцифрування та забезпечення доступу до архівних матеріалів XX і XXI століть, що перебувають під загрозою зникнення, включно з друкованими, фотографічними, кіно-, аудіо-, ефемерними та цифровими об’єктами. Колекції зосереджені на історії, суспільстві, культурі та політиці, з акцентом на соціальній справедливості, правозахисній діяльності, культурному виробництві, досвіді корінних народів та недостатньо задокументованих спільнотах.

Міський медіаархів Центру міської історії

Завдання архіву – збір, зберігання, дослідження, удоступнення та популяризація колекцій і матеріалів, які часто залишаються поза увагою державних архівних колекцій. Тематично матеріали архіву пов’язані з міською історією у різних її проявах та перспективах.

ММА – це також місце для аналізу архівних даних та переосмислення ролі архіву в суспільстві загалом. Команда проєкту вивчає і прагне розвивати нові й оригінальні способи оцінки, контекстуалізації, відображення та використання різних архівних медіа і документів. Проєкт не має на меті розвивати інструменти, які допоможуть оцифровувати архівні документи, а радше прагне об’єднувати спільноту архівістів з науковцями і громадськістю.

Зображення

Верхнє: негатив стоп-кадру з фільму "Життя моє кінематограф", реж. М.Максимович, народна студія "Каменяр", 1970-і // Міський медіаархів Центру міської історії