130 років Крайової виставки 1894 року: початки електрифікації Львова

130 років Крайової виставки 1894 року: початки електрифікації Львова

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

20.6.2024

Конференц-зал Центру міської історії

Центр міської історії буде гостити конференцію, організовану Музеєм історії електрифікації Львівщини ПрАТ "Львівобленерго", присвячену події, яка була яскравим виявом власної епохи, але водночас і рушієм глобальних змін – Крайовій виставці 1894 року.

Головною новинкою виставки у Львові стало електричне світло й електричний трамвай – неймовірне враження для львів’ян, а особливо гостей з провінції. Багато з них вперше побачили електричне освітлення, хоч, безперечно, вже чули про нього, а ті, що бачили – могли тут, на місці, повноцінно насолодитися його принадами. Крайова виставка стала часовим маркером, від якого можна відраховувати перехід у місті від малих локальних електростанцій до загальноміських. Логічним продовженням перших двох електростанцій, які збудували у Львові в 1894 році, стало зведення нової потужної електростанції на Персенківці (тепер ЛТЕЦ-1) у 1909 році.

На конференції планується обговорити історію виникнення загальних виставок у світі, а також втілення такої ідеї у 1894 році у Львові, облаштування простору для неї, як і ауру святковості, що супроводжувала львів’ян та гостей міста упродовж чотирьох місяців, коли та тривала. Розмова піде про електричні новинки на території виставки і головну атракцію – електричний кольоровий фонтан, а також біографію видатних електриків, які доклалися до початків електрифікації міста. Доторкнеться розмова й теми підготовки міста і його комунального господарства до виставки – завдяки чому, до прикладу, у Львові появився електричний трамвай. Історію львівського трамвая простежено в ретроспективі розвитку трамвая у світі.

Робочі мови конференції: українська та польська.

Організатори:

Музей історії електрифікації Львівщини ПрАТ "Львівобленерго" за підтримки Центру міської історії.

Зображення

Електростанція та павільйон Франтішека Кржіжіка на території виставки // з колекції Ігоря Котлобуватова // Міський медіаархів Центру міської історії.