Презентація посібника з цифрової історії

Презентація посібника з цифрової історії

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

13.6.2024, 16:00

online / zoom

Запрошуємо на презентацію першої частини онлайн-посібника з цифрової історії, під час якої Тарас Назарук та Орися Віра, а також запрошені співавтори, поділяться результатами та подальшими планами з розвитку проєкту. 

Долучитись до онлайн-презентації можна за посиланням

Використання цифрових інструментів стає невіддільною частиною історичних досліджень (та гуманітаристики в цілому) – від опрацювання та впорядкування оцифрованих джерел до історичного картографування чи аналізу мереж. Для їхнього застосування зазвичай достатньо базових навичок, проте зростає потреба в адаптованих навчальних матеріалах, які дозволять зрозуміти специфіку цих інструментів та вмінь роботи з ними у контексті гуманітарних та соціальних дисциплін.

Це важливо не лише для дослідників, які вже мають певні технічні знання та хочуть їх вдосконалити, але й для тих, хто тільки починає їх освоювати і не знає, з чого почати. Ми не прагнемо створити посібник з програмування. Натомість нам цікаві цифрові методи і їх можливості саме для історичних досліджень – як практичне використання, так і критична рефлексія.

Одним із найбільш фахових ресурсів, який намагається задовольнити цю потребу, є Programming Historian, матеріали якого ми і взяли за основу.

Упродовж 2022-2024 років наша команда уклала українською перший набір уроків, спробувавши запропонувати різноманітний набір тем та методів: картографування, цифрові публікації, впорядкування джерел тощо. Водночас ми не обмежуємося дослівним перекладом. Ми прагнемо адаптувати ці навчальні матеріали до українського контексту, з використанням релевантних до нашого регіону джерел чи наборів даних. Щоб привернути увагу українських дослідників до можливостей, які пропонує цифрова гуманітаристика, і також різноманіття та можливості даних з України, які можуть бути відображені чи проаналізовані за допомогою цифрових методів, чи інструментів.

Над створенням публікації працювала ініціативна група – Тарас Назарук (Центр міської історії, Гаґенський університет), Орися Віра та Гліб Солоджук (Український католицький університет), Кирило Осінський (Cheil Germany GmbH) – разом із запрошеними авторами перекладів та рецензентами. Усі перекладені матеріали пройшли подвійне рецензування від фахівців з відповідної тематики.

Посібник створено Центром міської історії у співпраці з Українським католицьким університетом за підтримки Центру культури та врядування у Європі, Університет Санкт-Галлена.

  • img

  • img

  • img

Зображення

Верхнє: зимова школа з цифрової гуманітаристики, Ольга Шахник