Слайдень

Слайдень

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

25.5.2024, 12:00-16:00

Конференц-зал Центру міської історії

Запрошуємо на День відкритих дверей, щоб поділитись збереженими історіями на слайдах з приватних родинних архівів. Ми пропонуємо усім охочим приносити свої слайди у Центр міської історії, щоб разом їх переглянути, але й також безкоштовно оцифрувати та дізнатись, як дбати про них та правильно їх зберігати.

У перервах між переглядами ми поговоримо про винайдення технології проєктування зображень, подивимося на різні прилади і найдавніші зразки зображень. Історія слайдів почалася задовго до ХХ століття, однак саме у 1960-1990 роках створення слайдів стало частиною фотопрактики. На противагу зйомці на негативну плівку, слайди не потребували друку, до того ж могли давати кольорове зображення без тих зусиль, яких вимагав друк з кольорових негативів.

Практики перегляду друкованих фотографій та слайдів теж були різними. Якщо перегляд фотографій не потребував додаткових приладів, то слайдову плівку переглядали за допомогою діаскопів чи на діапроєкторах, які масштабували зображення і підсилювали яскравість кольорів. Ця технологія була цікавою і для митців, зокрема вони експериментували з колажуванням та накладанням плівки. Окрім доступної візуальної привабливості, ця технологія для перегляду мала іншу перевагу – дозволяла залучати більшу аудиторію. Відтак слайди дивилися не лише у сімейному колі, але й у навчальних аудиторіях. Зараз же цифрові зображення, рідкокристалічні екрани, відеопроєктори замінили попередні технології, а яскраві зображення з підсвітленням не є рідкістю.

25 травня ми хочемо спільно дослідити явище слайдів на основі Ваших колекцій, але й теж Міського медіаархіву з різними поколіннями. Адже у багатьох родинах досі зберігаються слайди, зроблені під час туристичних поїздок, канікул, подорожей на море та візитів до родичів у село. Запрошуємо приходити з рідними і провести час разом!

Слайдень відбуватиметься у конференц-залі Центру, де на вас чекатимуть фахівці Міського медіаархіву, та працюватиме кілька зон:

  • зона знайомства і консультацій, з якої почнеться ваш візит;
  • зона для оцифрування, де фахівець оцифрує частину слайдів — ви побачите, яку техніку можна використовувати, дізнаєтеся, як зберігати цифрові копії, після цього архівісти допоможуть вам описати ваші матеріали;
  • зона перегляду, де ви, ваші близькі та інші відвідувачі зможуть разом переглянути оригінальні слайди на проєкторі.

Цифровими копіями ви зможете поділитися з родиною та друзями, а також за бажанням передати цифрові копії до колекції Міського медіаархіву Центру міської історії.

Разом зі слайдами просимо взяти флешку, щоб записати цифрові копії.

У день події ми зможемо оцифрувати до 50 слайдів для кожного з учасників. Якщо ви плануєте принести слайди, то просимо попередньо зареєструватися за посиланням.

Зображення

Галерея: Іра Середа